Natur & trädgård

Ända sedan människan började att odla sin föda på ett organiserat sätt, har det också vuxit fram trädgårdar som framhävt skönheten.

Alltifrån den enkla trädgården på landet där dess innehavare omsorgsfullt samlar fröer och sticklingar och varvar raderna av kål och morötter med blommor, till stora trädgårdsanläggningar i anslutning till slott och palats, vilka kräver mängder av arbetare och pengar för att upprätthållas.

Klart är att människan har ett behov av kreativitet. Skapande och skönhet.

Någon sade en gång att kärleken och skönheten ska förändra världen.

Trädgården innehåller förhoppningsvis både kärlek och skönhet. Kärleken till en trädgård är vi många som känt. Stora investeringar i arbete, känslor och väntan. Hoppet om en god skörd, och lyckan när trädgården ger tillbaka. Ibland i överflöd. Skönheten som uppstår när våra arbetsinsatser ger lön för mödan och det blir just sådär vackert som vi hade föreställt oss när vi valde fröer och plantor, buskar och träd och satte samman det till en helhet.

Ibland överraskar trädgården. En planta som inte alls skulle finnas på ett visst ställe visar sig ha hamnat just rätt på den platsen.

Vi kan försöka tämja och kontrollera, men ibland vet naturen helt enkelt bättre än vi.

Trädgårdsarbete är på många sätt ett spirituellt arbete. Det kräver tålamod, väntan, hårt jobb, och omsorg. Man måste förutom att vattna och gödsla sin trädgård, vattna den med kärlek.

Liksom vi tuktar vår trädgård så tuktar den oss.

Ibland blir det inte alls som vi tänkt oss, och då måste vi hantera det också. Aldrig ge upp.

Jag har sedan många år ett stort trädgårds- och odlingsintresse. Jag drev tidigare en lavendelodling med gårdsbutik. Nu är min trädgård betydligt mindre, men inte desto mindre älskad.

Jag investerar mycket av mig själv i min trädgård, och njuter av att följa årstiderna.

Örter och användningsområden av örter är ett intresse jag har, jag gör örtte, och kokar salvor och tillverkar egen tvål. Jag  tillbringar mycket tid ute i naturen, och vandrar och reser och besöker en hel del trädgårdar också, och min tanke är att dela med mig av det jag ser och upplever.