Natur & trädgård,  Okategoriserade

Här har vi den!

Ja, här har vi den!

Idag har jag enligt önskemål kokat salva.

Enligt mig och min son är detta den bästa salvan som finns. Läkande, fet och återfuktande.

Det är inte bara vi som tycker. Ännu händer det att någon kontaktar mig och undrar om det inte händelsevis är så att jag har lite salva. Flera år efter att Lavendelkiosken lade ner.
Någon har den som hårpomada, en annan som fotsalva, och någon tycker att den var bra i lite mer intima sammanhang…det är inget jag vågar rekommendera. Även om både lavendel och ringblomma är milda så är eterisk olja och ringblomsextrakt potentiellt slemhinneretande för den känslige.

Ringblomman är en välbeprövad läkeväxt som har använts för sin läkande förmåga sedan långt tillbaka. Den läker småsår och botar eksem, och påskyndar läkningen av svårläkta sår. Den har antiseptiska egenskaper.

Som salva för nariga och lite småsåriga trädgårdshänder saknar den motståndare tycker jag. Eller för torra och ömma fötter.

Ringblomman används även invärtes, av samma läkande anledning. Den har kramplösande egenskaper, och ett örtte med ringblomma är därför bra mot mensvärk och magont.
Den innehåller salicylsyra, och har därför en viss smärtlindrande effekt.

Förutom alla dessa läkande egenskaper, så är det en vacker blomma. Samplanterad med lavendel är den underbar. Ringblommans starkt orangea färg och lavendelns lila kompletterar varandra. Som snittblomma är den också vacker.
Lätt att så, och förökar sig villigt och lätt år efter år, om man låter frökapslarna sitta kvar. Men då får man vara beredd på att ha den lite varstans. Annars kan man ju plocka in frökapslarna och så dem där man vill ha dem. Om man har en egen vilja i sin trädgård. Det blir annars väldigt vackert när det dyker upp en ringblomma lite här och där.

På sommaren kan man göra sin egen ringblomsolja. Man packar kronblad i olivolja, mandelolja, jojobaolja, eller annan lämplig olja, och låter det stå och dra ett par veckor. Man kan gärna röra om lite ibland för att förvissa sig om att blommorna är täckta. Sedan silar man noga genom fin sil eller gasväv, och smälter i bivax. 1 del bivax, till 5 delar olja brukar vara lagom proportion för en salva med bra konsistens. Innan man häller upp den på burkar, kan man tillsätta lite eterisk olja av lavendel eller kamomill tex. Så doftar den gott också, och får ytterligare läkande potential eftersom både lavendel och kamomill också är läkande.

Skickat från min iPad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *