Natur & trädgård

Våren är här! Och ramslöken sprider sin väldoft.

Våren är här! Och ramslöken sprider sin väldoft.

Allium ursinum.

Jag har den lyckan att ha spridd ramslök i min trädgård. Det är ren lyx. Den kanske största lyxen är att bara knipa av ett blad och tugga i sig på plats. Det ljust gröna och lite krispiga bladet med en tydlig smak av lök och vitlök. Som en smakfusion mellan gräslök och vitlök. Jag använder de späda bladen som de är. I sallad, eller finklippta på smörgås. I paj, omelett och soppa. Vill man bevara bladen så är pesto på ramslök utomordentligt gott. Och torkar man dem, har man ramslök året runt.

Det är också en nyttoväxt. Studier visar att ramslök är antibakteriell och kan därför anses vara naturlig antibiotika. Studier har även visat att den motverkar åderförkalkning och blodpropp. Den är även bra för matsmältningen, och anses rena inre organ. Ramslök har på kloster och i det medeltida Europa använts på detta sätt, och sägs även vara ett naturligt maskmedel, och förebygger förstoppning.

Ramslöken anses vara en raritet, i Blekinge är den fridlyst. Men här på Österlen växer den lite varstans i skog och mark, så har man inte lyckan att finna den i sin trädgård, så är en utflykt ut i naturen så här års lönsam, för att fylla på sitt skafferi med denna såväl delikatess som hälsobefrämjande växt. Dessutom får man uppleva hur naturen vaknar ur sin slummer. Att gå i en skogslund och över en äng och känna hur den lite kyliga vårvinden för med sig en skarp doft av vitlök, och samtidigt höra fågelsång, en porlande bäck, se hur vitsipporna börjar visa sina små gröna blad under lövtäcket. Det är livskvalitet.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *